Odojčad i omega-3 masne kiseline

Odojčad stara 9 meseci koja je već od prvih nedelja života dobijaju hranu obogaćenu omega-3 masnim kiselinama sa većom lakoćom i tačnošću (51%) rešavaju problemske zadatke nego odojčad koja su jela neobogaćene formule (svega 29% uspešnosti na zadatcima). Osim razvoja psiholoških sposobnosti, konzumiranje tih polinezasićenih masnih kiselina u najranijem životnom dobu obezbedjuju i bolji razvoj vida. Lakoća i tačnost rešavanja problemskih zadataka pozitivno koreliše sa kasnijom inteligencijom i vokabularom pa su optimalna ishrana i pravovremena suplementacija važne već od najmanjih nogu.

Lako je prva asocijacija na omega-3 masne kiseline očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova, sve je više naučnih dokaza koji govore u prilog pozitivnom učinku omega-3 masnih kiselina na misaone sposobnosti. Posebno su zanimljiva istraživanja koja govore o povoljnom učinku omega-3 masnih kiselina na razvoj mozga kod odojčadi i dece. 
Studija sprovedena na više od 200 odojčadi ukazala je na važnost dodavanja višestruko nezasićenih masnih kiselina u dečju hranu. Dodavanje svega 0.36% DHA (dokzsaheksaenske kiseline) i 0.72% ARA (arahidonske kiseline), koji se nalaze u ribi , značajno poboljšava psihološki razvoj novorođenčadi i odojčadi.